АВТОР: Анастас Добрев, glasove.comНикак не е случайно, че управляващите засилиха сделката

...
АВТОР: Анастас Добрев, glasove.comНикак не е случайно, че управляващите засилиха сделката
Коментари Харесай

Атанас Добрев: F-16 е цената на американската благословия за Борисов. За САЩ вече не сме държава, а...

АВТОР: Анастас Добрев, glasove.com

Никак не е инцидентно, че ръководещите ускориха договорката за закупуване на американски изтребители F-16 в разгара на предпразничната блъсканица, когато Народното събрание към този момент е в коледна почивка, а бдителността на и без друго хипнотизирания поданик е притъпена от конкуренцията в извършването на покупки. Та да не се подвига непотребен звук към лобистката договорка.

Политиците, също като опитните обирджии, върлуват по празниците. Да не забравяме, че зад комплицираните експертни формулировки и авиотехнически елементи въпреки всичко става дума за нашите пари. Пилеенето им се преглъща по-лесно с мръвка и руйно вино.

А парите са доста. Според гласуваната от Народното събрание бюджетна рамка – 1,8 милиарда лв.. Само че...

Докладът на междуведомствената експертна група, импортиран в Министерски съвет, който предлага закупуването на F-16, отваря вратата към огромна спекулация. В него се желае от кабинета:  

„ Да позволи Проектът на интернационалния контракт по т.1 да се отклонява от наложителните условия, посочени в Актуализиран план за капиталов разход „ Придобиване на нов вид военен аероплан “...

Тоест, оставя се опция на държавното управление при договарянията с американската страна да излезе отвън „ наложителните условия “ (които стопират да са задължителни) за цена, валидност, период на доставка и прочие. Така се дава цялостен шир на произвола. Цената може да надвиши избрания бюджет, срокът за доставка може да се окаже доста по-дълъг от планувания в офертата, техническите параметри стават променлива големина.

Изобщо, основават се всички предпоставки един ден да се озовем с морално поостарели и недотам годни за употреба скъпи железа, както стана с прехвалените хеликоптери „ Кугар “ преди време, оказали се постфактум негодни да летят в избрани услови, заради липса на система против обледяване.

Щом в един експертен отчет са заложени толкоз фрапантни взаимни отстъпки, значи те безусловно ще се случат.

И за дилетант е видно, че отчетът е писан съгласно към този момент направени лобистки сделки. Допуснатите вътре изключения изцяло обезсмислят идните договаряния с американската страна. То е все едно да обявиш, че търсиш най-хубавите домати, само че си подготвен да платиш същото, че и от горната страна, за сдухан зеленчук. Накрая безусловно ще получиш зарзавата.

Още при първото разглеждане на офертите преди две години стана ясно, че цената за американските F-16 надвишава с 500 млн. лева авансово избрания от страната бюджет и заради тази причина предлагането бе дисквалифицирано. Разликата в цената се равнява на половината годишен бюджет на Министерството на защитата. В дълготраен проект разноските ще нарастват още, поради нуждата от създаване на спомагателна инфраструктура и закупуването на още най-малко 8 изтребителя, защото единствено една партида не е задоволителна да обезпечи потребностите на националната ни сигурност. Вкратце, обрисува се една бездънна яма за източване на средства от държавния бюджет, тоест от нас.

Преди дни целият държавен уред бе впрегнат в мощна лобистка акция да ни убеждава по какъв начин американците, видите ли, били подобрили офертата си. Конкретни детайлности обаче по този начин и не бяха обявени. Междувременно шведите отвяха конкуренцията с ново суперизгодно предложение: 10 многоцелеви изтребителя „ Грипен “ на цената на 8. И таман сега, в който надпреварата стартира да ни носи финансови изгоди, държавното управление избра допустимо най-скъпите трици. Защо?

Свръхскъпите изтребители са цената, която Борисов заплаща за американската си легитимация. Лептата, против която Тръмп ще благоволи най-накрая да се снима публично със съмнителния шериф на онази там страна, България, след излагацията с нагъзването в Организация на обединените нации.

Българо-американските връзки в последно време куцат. Свърши златното време на Обама, когато финансирани от Съединени американски щати неправителствени организации диктуваха дневния ред на властта у нас и следяха за спазването на човешките права и демократичните свободи против възнаграждение. Родната народна власт към този момент не интересува Вашингтон, в случай че въобще в миналото го е интересувала.

Съединени американски щати от дълго време нехаят и за миротворческия ни принос в Афганистан и Ирак, откакто самите те се отдръпват от конфликтните точки. В ерата Тръмп единственият приоритет е какъв брой кеш могат да измъкнат от „ сътрудниците “. За Вашингтон България не е страна, а клиент. Затова държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео прати незабавно в България наместника си Съливан да проконтролира локалните лобисти, а по-късно звънна на Борисов като поръчител за договорката. Очевидно оная „ грама “ на Байърли не е изгубила отминалост.

Срещу всичко това Борисов ще завоюва дружеско потупване по рамото от Тръмп и вероятно – привилегията оня да му запомни името, а българскитя народ ще загуби няколко милиарда лв. с обвързващ ангажимент за удвояване на сумата.

В това е цялата работа. А приказките за „ стратегическо партньорство “ и прочие алабализми на лобиста Цветанов, който от година не се спря да обхожда медиите като търговски пасажер на „ Локхийд Мартин “, са зоб за наивници.

Нямат изключително значение и качествата на самолетите, които ни се оферират, откакто договорката е напълно политическа. Съпоставянето на разните параметри също губи смисъл. Какво от туй, че шведите дават повече за по-малко пари от американците, в случай, че договорката е авансово подписана нейде из коридорите на американската администрация по време на цветановия гастрол в Съединени американски щати преди месеци.

Лобистката интервенция по спасяването на редови войник Бойко е грандиозна засегнатост по отношение на добросъвестните военни специалисти, изгубили половин година да съпоставят чарковете, снаряжението и експлоатационните преимущества на предлаганите изтребители, с цел да изготвят най-хубавия вероятен капиталов план. Като не броим годините работа преди този момент.

Дискредитира се и самата концепция за рационализация на армията, която ГЕРБ обърна на средство за приемане на комисиони от неизгодни за страната покупко-продажби, в осребряване на националното изменничество. При това осъществявано от политици, именуващи се " патриоти ".

Няма подозрение, че въпросът за изтребителите, като всички останали въпроси в страната, ще бъде решен еднолично от Борисов, в името на Борисов и за успеха на Борисов. За да може отново да „ ги бие “ на избори и да си ръководи оптимално с приятелите. И Цветанов да е неговият про..., пардон, булдог. И всичко това с нашите пари, несъмнено. Тежко и горко на народ, който си заплаща, с цел да го унижават.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР